Обласна бібліотека для дітей Житомирської обласної ради

text<обласна бібліотека для дітей житомирської обласної ради>text

25 квітня 2013 р.

Вчимося віршувати ;*)


   На творчих заняттях із нашими читачами ми часто намагаємось створити щось нове: ілюструємо твори, імпровізуємо театральні вистави, а також вчимося писати вірші;*) Так, звісно, не кожен із нас вміє, але в моменти душевного підйому багатьом із нас хочеться скласти римований рядок або просто білий вірш... 
             Говорять, що талановиті вірші навчитися писати не можна - це дано або не дано згори. А от навчитися писати сенкан - неримований вірш, що складається із п'яти рядків зуміє кожен бажаючий. 
      Сенкан - це творчість, де активізується потенціал дітей, створюється певний образ слова, поняття. На прикладі сенкан ми, бібліотекарі, даємо нашим читачам можливість трішки побути автором. Адже головне тут - не римований рядок, а власне світосприйняття.
       Коли ми починали роботу із сенканом, теж не все було зрозуміло. А тепер цей вид роботи подобається не тільки нам, а й нашим читачам, учням ЗОШ І-ІІІ ступенів № 12 імені С. Ковальчука. До одного й того ж образу діти складають різні сенкани в залежності від того, на що вони звертають увагу.
    Сенкан дехто називає "американське хоку", адже цю форму започаткувала американська поетеса початку ХХ століття Аделаїда Крепсі, під впливом японських хоку і танка. Але вона творчо підійшла до форми і створила свою, яка і набула популярності у світі. 
      Для сенкану взагалі-то, як і для хоку, дуже важливо притримуватися кількості складів у рядку. Існує багато різних форм сенкану, але структура складання одна:
1. У першому рядку має бути те, про що ми пишемо, тобто тема. Зазвичай, це - іменник (наприклад: квітка).
2. У другому - ознака, що описує тему: два слова. Це два прикметника (наприклад: ніжні, пахучі).
3. У третьому рядку - опис дії в межах згаданої теми. Це - три дієслова (наприклад: квітнуть, усміхаються, ростуть).
4. Четвертий рядок - це фраза (речення) з 4-х слів, що виражає ставлення автора до цієї теми (наприклад: почуття танцюють із вітром).
5. П'ятий рядок - синонім-узагальнення до першого слова (теми), тобто висновок (наприклад: благодать). Після кожного рядка ставлять крапку, новий рядок починають із великої літери.
       Скорочена схема сенкану така:
1. Тема - одне слово - іменник.
2. Опис (ознака) - два слова - прикметники.
3. Дія (що робить?) - три слова - дієслова.
4. Фраза (речення) - ставлення - чотири слова.
5. Синонім узагальнення - одне слово.
        Сенкан не обов'язково має бути римою або ритмом. Це форма вільного вірша і головне, щоб слова відображали суть теми.
       У своїй роботі ми використовуємо такий стиль написання віршів. 
       Пропонуємо зразки сенканів наших читачів і нехай вони надихають вас на створення ще кращих творів.


Немає коментарів:

Дописати коментар