Обласна бібліотека для дітей Житомирської обласної ради

text<обласна бібліотека для дітей житомирської обласної ради>text

20 травня 2014 р.

Бібліотечний дизайн

Учасники тренінгу від Житомирської
обласної бібліотеки для дітей після вручення
сертифікатів
     Пізнавати щось нове та поглиблювати свої знання - це завжди цікаво. 14-15 травня 2014 року бібліотекарі м. Житомира були запрошені на дводенний тренінг-семінар "Бібліотечний дизайн: пошуки свого образу", який проходив на базі Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Ольжича.
  Організаторами тренінгу виступила Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. Л. Тімірязєва.
     Знайомтесь, наші тренери: Наталія Морозова - директор ВОУНБ ім. К. Тімірязєва; Галина Слотюк - заступник директора з наукової роботи та інформатизації; Лариса Біла - завідуюча центром медіаресурсів та Олександр Котловий - фітодизайнер, викладач Вінницької філії НАКККіМ.
       Одразу скажу, що було надзвичайно цікаво!!! Електронні презентації, відео, приклади, тренінгові вправи, чудовий настрій та бажання поділитися досвідом створили класну атмосферу творчої роботи, натхнення та пізнання.
    Усім відомо, що сьогодні розвиток бібліотек передбачає поєднання автоматизованих бібліотечних технологій, сучасного інтер'єру та модерного бібліотекаря;) Бібліотека - це місце відпочинку, творчого та інтелектуального розвитку сучасного користувача. Тому завдання бібліотекарів сьогодні, використовуючи наявні матеріали, свою діяльність спрямовувати також на вибір кольорової гами приміщення, його освітлення, розстановку бібліотечних меблів, рослин тощо. Обов'язково має враховуватись специфічна особливість оформлення інтер'єру для кожної зони бібліотеки.
З перших вуст тренерів учасники тренінгу дізналися більше про досвід роботи бібліотек Німеччини, розширили свої знання про поняття "бібліотечний дизайн" (це система взаємопов'язаних елементів у бібліотеці: двері, вікна, стеля, стіни, стелажі, книжкові виставки, розміщення новітніх технологій, сучасний вигляд самого бібліотекаря тощо).
Бібліотечний дизайн - це престиж бібліотеки в очах користувачів.
Перший день семінару-тренінгу включав лекцію з візуалізацією "Основні напрямки розвитку дизайну для бібліотек", презентації "Архітектурний простір бібліотеки", "Організація бібліотечного простору", "Колір у бібліотечному дизайні", 3-D гру "Зонуємо бібліотеку" та практичну вправу "Створюємо колірну ілюзію".
Наступного дня на учасників семінар-тренінгу чекала презентація навчального посібника "Бібліотечний дизайн: історія, розвиток, майбутнє", лекція-презентація "Корпоративний стиль", різноманітні практичні роботи та надзвичайно цікавий майстер-клас зі створення квіткової композиції у бібліотеці від Олександра Котлового. 
Перше моє знайомтсво із Олександром Івановичем відбулося ще минулого року на міжрегіональному ярмарку і конференції "Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє" у м. Вінниця. Це надзвичайно креативна людина, яка з будь-яких рослин, що оточують вашу бібліотеку, створить справжній шедевр.

Таким чином, можна однозначно сказати, що сучасний бібліотечний простір - це не тільки простір для книги та інших носіїв інформації і культури, скільки простір, територія гармонії для користувача, його думки, його душі, його творчості; це місце, яке забезпечує йому свободу вибору форм поведінки і самовираження.
Після закінчення тренінгу усі учасники отримали сертифікати та сувеніри від Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. Тімірязєва. 
Щиро вдячні організаторам за чудові навчання!!! Бажаємо вам натхнення, нових ідей та можливостей для їх втілення.



4 коментарі:

  1. Дійсно, бібліотечний дизайн - важлива складова у нашій професії. Від нього залежить авторитет і успіх функціонування того чи іншого бібліотечного закладу. Як кажуть - в гарну домівку з привітною господинею завжди хочеться повертатись!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, пані Людмило, особливо до нас, до бібліотекарів!

      Видалити
  2. Це гарна справа! Поділіться досвідом!

    ВідповістиВидалити